Suomalais-ugrilaisten kansojen konsultaatiokomitean kokous 11.-12.10.2016, Iszkaszentgyörgy, Unkari

Suomalais-ugrilaisten kansojen konsultaatiokomitea kokoontui 11.-12.10.2016 Unkarissa. Kokouksen pitopaikkana toimi vuoden 2016 Suomalais-ugrilainen kulttuuripääkaupunki Iszkaszentgyörgy ja sen päänähtävyys Amadé-Bajzáth-Pappenheim -linna.

Konsultaatiokomitea kokoontui ensimmäisen kerran uudessa kokoonpanossa (vuodet 2016 – 2020). Kokoukseen saapui 13 kansan edustajat: unkarilaiset, suomalaiset, inkeriläiset, virolaiset, setukaiset, vepsäläiset, komilaiset, karjalaiset ja tverin karjalaiset, inkeroiset, kveenit, saamelaiset, marilaiset sekä udmurtit. Konsultaatiokomitean uusi puheenjohtaja on Tatjana Kleerova edustaen karjalaisia. 

Kokouksessa tarkasteltiin Lahden suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressin tuloksia ja todettiin, että kongressin osallistujamäärä oli yhteensä 550 henkeä edustaen 22 suomalais-ugrilaista kansaa. Lisäksi päätettiin, että vielä tämän vuoden puolella tuotetaan julkaisu sisältäen kongressin päätösasiakirjan ja temaattisten keskusteluiden tulokset sekä pääpuheenvuorot. Tulokset julkaistaan myös kongressin kotisivuilla.

Neuvottelussa käsiteltiin myös konsultaatiokomitean toimintasuunnitelma sekä talousarvio vuodelle 2017. Tärkeäksi todettiin, että konsultaatiokomitean toiminnassa huomioidaan entistä enemmän alueellisia tapahtumia, joita myös kirjataan suunnitelmaan. Myös yhteistyön tärkeyttä YK:n ja muiden kansainvälisten organisaatioiden kanssa korostettiin.  
Työskentelyn lopuksi oli temaattinen keskustelu - Suomalais-ugrilaisten kansojen kielet ja kulttuurit nykypäivän demograafisten prosessien valossa. Aiheesta alustivat unkarilainen asiantuntija Gizella Szabómihály Nitran yliopistosta sekä komilainen asiantuntija Aleksei Konjuhov.

Isäntien vieraanvaraisuus ja sisältörikas kulttuuriohjelma loivat täydellisen alustan suomalais-ugrilaiselle yhteistyölle ja verkostoitumiselle.