Maailmankongressin toinen päivä - teemakeskusteluja ja toritapahtumia

VII Suomalais-ugrilainen Maailmankongressi pyörähti käyntiin työryhmien työskentelyllä. Keskustelua käytiin teemaistunnoissa, jotka olivat:
1. Suomalais-ugrilaisten sekä samojedikansojen kielten sekä kulttuurien siirtäminen tuleville sukupolville
2. Suomalais-ugrilainen informaatioympäristö, kehitysnäkymät
3. Kansalaisyhteiskunta ja valta
4. Talous ja ympäristö
5. Väestö- ja muuttoprosessit. Vanha ja uusi diaspora.

Alustuksia keskusteluille pitivät lukuiset nimekkäät tutkijat ja asiantuntijat. Keskustelu intensiivistä ja puheenvuoroja käytettiin paljon. Keskustelun keskiössä olivat suomalais-ugrilaisten vähemmistökansojen ongelmat, haasteet ja onnistumiset nykyisessä muuttuvassa yhteiskunnassa.

Keskusteluissa puhuttiin muun muassa kaksi- ja monikielisyyden teemoista, kielen elvyttämisen keinoista, koulutuksen merkityksestä, kielen käytöstä sosiaalisissa verkostoissa ja netissä, kestävästä kehityksestä ja elinkeinopolitiikasta, kestävästä matkailusta, muuttoliikkeistä ja urheilusta.

 Maailmankongressi vahvisti uuden kokoonpanon suomalais-ugrilaisten kansojen kokoonpanokomitealle, joka on kongressin johtava elin. Konsultaatiokomitean johtoon valittiin väistyvän Valeri Markovin tilalle Tatjana Klejerova (vasemmalla) Karjalan tasavallasta. Oikealla pääsihteeri Merja Hannus, Suomi-Venäjä-Seura.

Virallisen protokollan lisäksi kongressi sisälsi avoimeen keskusteluun tarkoitetut työpajat sekä itsenäisen avoimen kongressin, jossa keskusteltiin konferenssin rakenteesta ja muista ulkopuolelle jääneistä asioista.

Päivällä myös lahtelaiset saivat nauttia kongressin ilmapiiristä Lahden torilla. Nuoret esiintyvät ”elävänä kirjastona” esitellen suomalais-ugrilaisia kieliä ja komin laulu- ja tanssiryhmät esiintyvät yleisölle. Myös erzälaulaja Jezhevika Spirkina ihastutti yleisön esiintymällä rankkasateesta huolimatta. Illalla kongressivieraat nauttivat Lahden sinfoniaorkesterin konsertista Sibeliustalolla.

Teksti ja kuvat Kaisa Vainio