Suomalais-ugrilaisten kansojen konsultaatiokomitea kokoontui 16.04.2016

Suomalais-ugrilaisten kansojen konsultaatiokomitea kokoontui 16.4. Komin tasavallan edustustossa Moskovassa. Kokousta edelsi komitean koordinaattoreiden tapaaminen.
Konsultaatiokomitean jäsenet kokoontuivat viimeistelemään valmisteluja VII suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressiin. Kongressi pidetään Lahdessa 15.-17.6.   pääteemana ”Suomalais-ugrilaisten kansat kohti kestävää kehitystä.”

Kongressivalmistelut ovat loppusuoralla. Kokouksessa käsiteltiin moderaattoreiden ja pääalustajien 8.2. tapaamisen jälkeen saatuja esityksiä temaattisten ryhmien ja avointen keskustelujen työskentelyyn ja käsiteltiin luonnokset teemaistuntojen ja kongressin loppuasiakirjoiksi. 

Käsiteltiin yksityiskohdittain kongressin työsuunnitelma, erityisesti teemaistuntojen osalta, valtuuskuntien saapumiset ja lähdöt, ehdotuksia suomalais-ugrilaisten kansojen kieliä ja kulttuuria esittelevistä näyttelyistä ja tapahtumaohjelmista. Esille ehdotettiin uusia äidinkielen oppikirjoja sekä muita oppiaineistoja, joita on julkaistu edellisen Unkarin Siófokissa pidetyn maailmankongressin jälkeen.

Edelliset kongressit aloitettiin kansojen edustajien puheenvuoroilla, joissa kerrattiin niiden elämän tärkeimpiä tapahtumia edellisen kongressin jälkeen. VII maailmankongressissa kansojen tervehdykset on ehdotettu jaettaviksi kirjallisina kahdella liuskalla omakielisenä ja kongressin virallisilla kielillä. Ne julkaistaan kongressin nettisivuilla ja jaetaan myös osallistujien kongressimateriaalien osana. Järjestäjät monistavat 15.5. mennessä tulleet tervehdykset kongressiosallistujille.

Käsittelyn päätteeksi hyväksyttiin asetus Konsultaatiokomiteasta, joka tulee Maailmankongressin vahvistettavaksi.
Muistutettiin, että maailmankongressin valtuuskuntien ja seuraajien ilmoittautuminen jatkuu 30.4.2016 asti.